ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΒΑΣΕΩΣ Το 303 ΠΕΒ έγινε 57 ετών (1955 - 2012)


Σε μια ιδιαίτερα σεμνή τελετή το 303 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως, (στο οποίο υπηρέτησαν ως στρατιώτες, μαθητευόμενοι, υπάλληλοι και στελέχη, εκατοντάδες Λαρισαίοι), γιόρτασε στις 3 Αυγούστου 2012 τη γενέθλιο ημέρα του. Την ημέρα αυτή συμπληρώθηκαν από τη συγκρότησή του, 57 ολόκληρα χρόνια συνεχούς, γόνιμης και επιτυχούς λειτουργίας στην παρούσα θέση, αποτελώντας αναπόσπαστο τμήμα της πόλης της Λάρισας.
Η αναγκαιότητα της ίδρυσής του προέκυψε από τη νέα διάταξη του Ελληνικού Στρατού που εφαρμόσθηκε πριν από το έτος 1955 και επέβαλε την προώθηση των επισκευών βάσεως βορειότερα, προκειμένου να περιοριστούν δραστικά οι μεταφορές και να μειωθεί ο χρόνος αξιοποίησης των υλικών.
Το Εργοστάσιο είναι Μονάδα Τεχνικού ισότιμη με Συγκρότημα και υπάγεται Διοικητικά στην ΑΣΔΥΣ/ΔΙΣΕ (Αθήνα), για θέματα Διοικητικής Μέριμνας στην ΜΕΡΥΠ (Λαμία) και θέματα Ασφαλείας και Πληροφοριών στην 1η Στρατιά. Οι δυνατότητές του σήμερα είναι αξιοσημείωτες, αφού δύναται να ανακατασκευάζει ετησίως 315 οχήματα μάχης, 80 κινητήρες, 100 μεγάλα συγκροτήματα, 2.100 όπλα, 22 πυροβόλα, 25 Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη και να κατασκευάσει 18.000 συσσωρευτές. Η ποιοτική εργασία συντήρησης, επισκευής, ανακατασκευής και κατασκευής ήταν εμφανής στα εκθέματα που βρίσκονταν παρατεταγμένα με περισσή τάξη στο εργοστάσιο.
Ο διοικητής του εργοστασίου, Ανχης (ΤΧ) Σπυρίδων Ζώης, στην ημερήσια διαταγή, αφού αναφέρθηκε στο υψηλό αίσθημα ευθύνης που διακατέχει το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, διαβεβαίωσε ότι παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα και τη δύσκολη αυτή περίοδο που διέρχεται η χώρα μας, το Εργοστάσιο θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε με το ελάχιστο κόστος να παρέχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, ότι θα εξακολουθεί να προσφέρει υψηλής ποιότητας εργασίες συντήρησης και επισκευής των υλικών του Στρατού και ότι θα φανεί αντάξιο των προσδοκιών της Πατρίδας εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή του. Ο ίδιος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του «Σχη (ΠΖ) Γ. Χατζηαναγνώστου», που βρίσκεται εντός του εργοστασίου, απ’ όπου πήρε και το όνομα του, το Στρατόπεδο.
Στην τελετή εκτός από το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του εργοστασίου, παρευρέθησαν οι Διοικητές του 304 ΠΕΒ Σχης (ΤΧ) Λεράκης Κων/νος, του 307 ΤΣΥΑΥ Σχης (ΤΧ) Τοσιλιάνης Γεώργιος, ο πρόεδρος των αποστράτων αξιωματικών Στρατού Ν. Λάρισας Σχης (ΤΧ) ε.α. Απόστολος Παπαπαρίσης, εκπρόσωποι Μονάδων - Σχηματισμών, απόστρατοι αξιωματικοί του Τεχνικού Σώματος Στρατού και συνταξιούχοι υπάλληλοι που υπηρέτησαν σ’ αυτό.
Χρόνια πολλά, 303 ΠΕΒ. Να τα εκατοστίσεις...
(του Απόστολου Παπαπαρίση, προέδρου ΕΑΑΣ και ΣΑΑΤΧΣ Νομού Λάρισας)