ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ....



" Έχουν γνώση οι φύλακες…"

Διαβάζουμε τόσο στον ηλεκτρονικό ΕΔΩ όσο και στον έντυπο τύπο για το επίδομα Εξομάλυνσης Μισθολογικών Διαφορών. Ότι δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα καταργηθεί ή θα παραμείνει. 

Ας υποθέσουμε ότι καταργείται. Είναι αυτός λόγος να ανησυχούμε, εάν δεν δούμε τη δομή του Νέου Μισθολογίου μας;

Άποψη μας ΟΧΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ γιατί λαμβάνοντας υπόψη τις διαβεβαιώσεις από τους Κύκλους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αυτόματα με την κατάργηση του ορισμένες κατηγορίες στελεχών θα δουν αύξηση από 50 έως 100 ευρώ.

Στο τέλος του άρθρου θα δείτε αναλυτικό παράδειγμα σε πίνακες πως προκύπτει αυτό συγκρίνοντας το μισθό που λαμβάνουν σήμερα 4 στελέχη που υπηρετούν στην ίδια Μονάδα, έχουν τα ίδια καθήκοντα, τα ίδια χρόνια υπηρεσίας αλλά διαφορετική οικογενειακή κατάσταση (Άγαμος, έγγαμος, έγγαμος με τέκνα).



ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΛΕΤΗΣ:

Το ειδικό μισθολόγιο των ΕΔ στηρίζεται σε βασικούς μισθούς και Επιδόματα. Όλα τα στελέχη ανάλογα την κατηγορία προελεύσεως (ΣΣΕ-ΣΜΥ-ΕΜΘ-ΕΠΟΠ), τα χρόνια υπηρεσίας, τα καθήκοντα και την περιοχή που υπηρετούν λαμβάνουν βασικό μισθό και συγκεκριμένα επιδόματα όπως ΕΧΥ-ΕΙΔ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ-ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ-ΘΕΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ-ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΕΟΒ ΚΑΙ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗΣ.

ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ:

Πάμε όμως να εξετάσουμε δυο Επιδόματα του Ειδικού Μισθολογίου τα οποία δίνονται βάσει της οικογενειακής κατάστασης του στελέχους.

Α.        Το ένα είναι το επίδομα Οικογενειακής παροχής το οποίο όμως δίνεται στους έγγαμους με τέκνα  και σε συγκεκριμένο ύψος ανάλογα με τα παιδιά. Αυτό το επίδομα δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα γιατί έχει θεσπιστεί με τον Ν.4024/2011 (Ενιαίο Μισθολόγιο) και δίνεται σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και σε όλο το προσωπικό των Ειδικών μισθολογίων στο ίδιο ύψος και με τα ίδια κριτήρια. Κατ επέκταση δηλαδή δεν είναι ΚΑΘΑΡΑ του Ειδικού Μισθολογίου μας. Αν κοπεί η δοθεί σε άλλο ύψος επηρεάζει όλο το προσωπικό που είναι ενταγμένο στο Ενιαίο Μισθολόγιο αλλά και το προσωπικό που έχει ενταχθεί στα Ειδικά Μισθολόγια.

Β.        Πάμε στο δεύτερο και το βασικότερο για εμάς που είναι το  επίδομα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών. Το επίδομα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών υπολογίζεται, από 1-8-2012, με βάση την οικογενειακή κατάσταση και διαμορφώθηκε ως εξής:

1          Άγαμος                      100€

2.         Έγγαμος                   150€

3.         Έγγαμος με τέκνα  200€

Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ αυτού  του επιδόματος μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν θα καταργηθεί. Ο λόγος είναι απλός ώστε να μην επέλθουν μειώσεις σε έγγαμους και έγγαμους με τέκνα. Αλλά αν πάλι καταργηθεί τότε ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ότι το αποτέλεσμα που θα προκύψει από την εφαρμογή νέου μισθολογίου στις ΕΔ θα επιφέρει κατ ελάχιστο:
(Α)       100€ ΑΥΞΗΣΗ στους άγαμους.
(Β)       50€ ΑΥΞΗΣΗ στους έγγαμους.
 (Γ)      0€ ΑΥΞΗΣΗ στους εγγάμους με τέκνα.

Θα πείτε όμως από πού αντλείτε αυτή την Αισιοδοξία;
 Η απάντηση όπως είπαμε ΕΔΩ ΥΠΕΘΑ από τους Κύκλους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι οποίοι «απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» που ανέφερε για νέες περικοπές των απολαβών των εν ενεργεία και των εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων πληροφόρησαν ότι τα  αναγραφόμενα περί νέων περικοπών στις συγκεκριμένες απολαβές είναι παντελώς ανακριβή. Γιατί συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η διαδικασία κατάρτισης του νέου μισθολογίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις και οι σχετικές συσκέψεις, δρομολογούνται από την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, για να βρεθούν ακριβώς εκείνες οι σωστές πολιτικές και τα κατάλληλα μέτρα που θα επιτρέψουν την υποστήριξη και την ενίσχυση των ανδρών και των γυναικών, που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, στους πολύ δύσκολους, από δημοσιονομικής πλευράς καιρούς που διανύουμε…»

Και για να γίνει πιο ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ θα το περιγράψουμε με ένα απλό παράδειγμα:
ΔΕΔΟΜΕΝΟ: Όπως διαβεβαιώθηκε παραπάνω δεν θα έχουμε ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ.
ΈΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ: Τέσσερα στελέχη βαθμού Υπλγου, συμμαθητές από τη ΣΣΕ έχουν καταταγεί στη σχολή το έτος 2002. Υπηρετούν και οι 4 στη ΘΗΒΑ και είναι όλοι τους διμοιρίτες Λόχου.
Δηλαδή έχουν την ίδια ημερομηνία εισαγωγής (ίδια χρόνια υπηρεσίας), τα ίδια καθήκοντα, υπηρετούν στην ίδια Μονάδα και περιοχή αλλά έστω ότι:
 1.        ο πρώτος είναι ανύπαντρος (Α)
2.         ο δεύτερος είναι παντρεμένος  (Β)
3.         ο τρίτος παντρεμένος και έχει ένα παιδί  (Γ) και
4.         ο τέταρτος παντρεμένος και έχει δύο παιδιά (Δ).
Ας δούμε τις απολαβές τους σήμερα με το ειδικό μισθολόγιο που ισχύει από 1-8-2012. (Τις ΜΕΙΚΤΕΣ-ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΕΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΕΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙ)

ΙΔΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ-ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ-ΜΟΝΑΔΑ

ΑΓΑΜΟΣ
ΕΓΓΑΜΟΣ
ΕΓΓΑΜΟΣ
ΜΕ 1 ΤΕΚΝΟ
ΕΓΓΑΜΟΣ
ΜΕ 2 ΤΕΚΝΑ

(Α)
(Β)
(Γ)
(Δ)
ΒΜ
928
928
928
928
ΕΧΥ
185,6
185,6
185,6
185,6
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΑΡΟΧΗ
0
0
50
70
ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗΣ
100
150
200
200
ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
170
170
170
170
ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ
65
65
65
65
ΕΠΙΤΕΛΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
32
32
32
32
ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΕΟ-ΜΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
1480,6
1530,6
1630,6
1650,6
Όπως είπαμε πιο πάνω το ΕΟΒ (Οικογενειακή παροχή ) είναι επίδομα στήριξης τέκνων και δίνεται σε όλα τους δημοσίους υπαλλήλους και σε όλο το προσωπικό των Ειδικών Μισθολογίων και κατ επέκταση αφού δεν είναι ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΘΑΡΑ του Ειδικού Μισθολογίου μας δεν θα προσμετρηθεί στον επόμενο πίνακα . Δηλαδή είτε κοπεί  είτε δοθεί σε άλλο ύψος αυτή η μεταβολή θα επηρεάσει και όλους του υπαλλήλους που είναι στο Ενιαίο Μισθολόγιο και αυτούς που είναι στα Ειδικά Μισθολόγια. Άρα δεν επηρεάζει τη δομή του νέου Ειδικού μας Μισθολογίου που θα έλθει. Τι προκύπτει τώρα.

ΙΔΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ-ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ-ΜΟΝΑΔΑ

ΑΓΑΜΟΣ
ΕΓΓΑΜΟΣ
ΕΓΓΑΜΟΣ
ΜΕ 1 ΤΕΚΝΟ
ΕΓΓΑΜΟΣ
ΜΕ 2 ΤΕΚΝΑ

(Α)
(Β)
(Γ)
(Δ)
ΒΜ
928
928
928
928
ΕΧΥ
185,6
185,6
185,6
185,6





ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗΣ
100
150
200
200
ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
170
170
170
170
ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ
65
65
65
65
ΕΠΙΤΕΛΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
32
32
32
32
ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΕΟ-ΜΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
1480,6
1530,6
1580,6
1580,6

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

Η μόνη διαφορά στις απολαβές των 4 Υπλγών είναι το Επίδομα Εξομάλυνσης Μισθολογικών Διαφορών. Δηλαδή:

1.         Ο έγγαμος λαμβάνει 50 € παραπάνω από τον άγαμο.

2.         Οι έγγαμοι με 1, 2 και πάνω τέκνα λαμβάνουν 100 € παραπάνω από τον άγαμο

3.         Οι έγγαμοι με 1, 2 και πάνω τέκνα λαμβάνουν 50 € παραπάνω από τον έγγαμο χωρίς τέκνα.

4.         Ο Έγγαμος με 1 τέκνο λαμβάνει τα ίδια χρήματα  με τον έγγαμο με 2 τέκνα.

ΠΑΜΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΜΕ ΒΑΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ:

Ας υποθέσουμε ότι θεσπίζεται νέο μισθολόγιο στις ΕΔ που δεν συμπεριλαμβάνει το Επίδομα Εξομάλυνσης Μισθολογικών Διαφορών και όλα τα υπόλοιπα επιδόματα-βασικοί μισθοί είτε αναπροσαρμόζονται είτε συγχωνεύονται. Το αποτέλεσμα που θα επέλθει θα είναι να λαμβάνουν κατ ελάχιστον τα ίδια χρήματα όλοι και να μην λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από ότι σήμερα, δηλαδή ό άγαμος, ο έγγαμος και οι έγγαμοι με ένα, δύο και πάνω τέκνα.

Ο ΛΟΓΟΣ από την στιγμή που έχουμε διαβεβαιώσεις ότι τα αναγραφόμενα περί νέων περικοπών στις συγκεκριμένες απολαβές είναι παντελώς ανακριβή. Γιατί συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο,  

ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΤΟΠΟΥ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ το  Επίδομα Εξομάλυνσης Μισθολογικών Διαφορών ΕΙΤΕ:
1.         Αν καταργηθεί όλοι να λαμβάνουν κατ ελάχιστο με το Νέο μισθολόγιο 1.580,60€ Μεικτά. Αρα ο άγαμος Υπλγος θα δει 100€ ΑΥΞΗΣΗ, ό έγγαμος Υπλγος θα δει 50€ ΑΥΞΗΣΗ και οι έγγαμοι με τέκνα  0€ ΑΥΞΗΣΗ.
2.         Αν δεν καταργηθεί ή μετονομασθεί-αναπροσαρμοσθεί όλοι θα λαμβάνουν πάλι τα ίδια ή και παραπάνω χρήματα (από τις αναπροσαρμογές Βασικού Μισθού και επιδομάτων) σε σύγκριση με το εν ισχύ Ειδικό Μισθολόγιο.
Σημείωση: Το Επίδομα Εξομάλυνσης Μισθολογικών Διαφορών προσμετράται και στον υπολογισμό του ΕΦΑΠΑΞ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ (το υψηλότερο που έλαβε στην καριέρα του το στέλεχος και όχι αυτό που λαμβάνει-ισχύει σήμερα).

O  ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.