Συνεχίζονται τα ευχάριστα...3 στα 3 με το επίδομα παραμεθορίου; Επιπλέον προτάσεις αναθεώρησης άρθρων του ΠΔ 200/1993, περί οδοιπορικών εξόδων.



Ενημέρωση μελών μας
Του Λγου (Ο) Ηλία Νατσιούλα
Την 19 Αυγ 2013 είχα αναρτήσει στη σελίδα της ΕΣΠΕΘ ένα άρθρο μου (Δείτε το  ΕΔΩ ) με 3 αδικίες συναρτήση της υποεκτέλεσης 208 εκατ ευρώ στο ΥΠΕΘΑ στο Α΄ Εξάμηνο. Αναρωτιόμουν τότε εάν θα απορροφήσει-ενταλματοποιήσει με το κλείσιμο του οικονομικού έτους αυτό το ποσό + το ποσό του  Β’ Εξάμηνου ή θα "χαρίσει" αυτά τα κονδύλια το ΥΠΕΘΑ στο Υ.Ο για να φτάσουμε στο τέλος να λέμε τη γνωστή φράση "και κερατάς και δαρμένος".

Μετά τις 2 αδικίες που αποκαταστάθηκαν (αυθημερόν μετακινήσεις και μειώσεις μισθών του 2014) δρομολογείτε να αρθεί και η 3 αδικία του άρθρου με το επίδομα παραμεθορίου.

Συγκεκριμένα: Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριου Αβραμόπουλου στη Βουλή των Ελλήνων  "Δρομολογούμε επιπλέον την ειδική αποζημίωση φύλαξης συνόρων για το προσωπικό μας που υπηρετεί στην παραμεθόριο, με κονδύλια που θα διατεθούν από τις πιστώσεις για τα εξοπλιστικά, που δεν απορροφώνται, με το τέλος κάθε οικονομικού έτους". Απομένει να το δούμε στη πράξη.

Διαβάστε τι έλεγα τότε για τις 3 αδικίες καθώς και τις νέες προτάσεις για αναθεώρηση του ΠΔ 200/1993.  

 α. Πάγιες ΗΕΕ παραμεθορίου
Έλεγα τότε ότι το ποσό που απαιτείται για να δοθούν οι πάγιες ΗΕΕ παραμεθορίου και να προσφέρουν οικονομική ανακούφιση στα στελέχη που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές είναι της τάξης των 20-25 εκατ ευρώ δηλαδή απαιτείται μόνο το 10% του ποσού των 208 εκατ ευρώ που δεν έχει απορροφήσει στο Α εξάμηνο το ΥΠΕΘΑ.  Δείτε περισσότερα για αυτή τη διεκδίκηση ΕΔΩ και ΕΔΩ

β. Αποζημίωση αυθημερόν μετακινήσεων
Ενημέρωνα τότε ότι δεν καταβάλλεται αποζημίωση για αυθημερόν μετακίνηση σε στελέχη στην περιοχή του Δ΄ΣΣ και της ΑΣΔΥΣ, εν αντίθεση με άλλους Σχηματισμούς που καταβάλλουν κανονικά αυτή την προβλεπόμενη αποζημίωση. 
Ήδη και για αυτό το θέμα από Οκτ 2013 καταβάλλεται αποζημίωση για μετακίνηση με αυθημερόν επάνοδο  εντός και εκτός ωραρίου ανεξαρτήτως οχήματος σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό.Δείτε ΕΔΩ

Προτάσεις αναθεώρησης του ΠΔ 200/1993
Η καταβολή αποζημίωσης για μετακινήσεις με υπηρεσιακό μέσο εντός ωραρίου με βρίσκει αντίθετο καθώς τα στελέχη δεν επιβαρύνονται οικονομικά και οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στα πλαίσια των συνήθων δραστηριοτήτων των ΕΔ.
Για το λόγο αυτό και καθώς το ΠΔ ισχύει από το 1993 θεωρώ ότι πρέπει να αναθεωρηθεί ή να εκδοθεί νέο ΠΔ ώστε να συγχρονιστεί με τα σύγχρονα δεδομένα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ενδεικτικά προτείνεται η τροποποίηση της παρ 4 του άρθρου 8 και η κατάργηση της παρ 4 του άρθρου 9  του ΠΔ 200/1993 ως εξής:

Αρχικό κείμενο παρ 4 άρθρου 8 του ΠΔ 200/1993 (τροποποίηση) «Σε οποιαδήποτε περίπτωση αυθημερόν επανόδου, δικαιολογείται το μισό της ημερήσιας αποζημίωσης»

Νέο κείμενο «α. Σε περίπτωση αυθημερόν επανόδου με ιδιωτικής χρήσεως όχημα ή μέσο δημόσιας χρήσης με έγκριση του αρμόδιου οργάνου έκδοσης της διαταγής κινήσεως, δικαιολογείται το 1/3 της ημερήσιας αποζημίωσης.
β. Σε περίπτωση αυθημερόν επανόδου με υπηρεσιακό μέσο και εκτός ωραρίου, δικαιολογείται το 1/3 της ημερήσιας αποζημίωσης. Για την απόδειξη της ώρας άφιξης στη Μονάδα απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αναγραφή της ώρας και η θεώρηση επί του Φ.Π από τον Επόπτη που εκτελεί υπηρεσία Ασφάλειας Στρατοπέδου.»

Αιτιολογία τροποποίησης: Καταβολή αποζημίωσης όλων των μετακινήσεων εκτός ωραρίου ανεξαρτήτως οχήματος  και εντός ωραρίου μόνο των κινήσεων που διατάζει το αρμόδιο όργανο, που έχει τη δικαιοδοσία, να γίνουν με ιδιωτικής χρήσεως όχημα ή μέσο δημόσιας χρήσης.
           
Αρχικό κείμενο παρ 4 άρθρου 9 του ΠΔ 200/1993 (κατάργηση) «Στρατιωτικός, που κινείται για εκτέλεση υπηρεσίας και χρησιμοποιεί με δική του πρωτοβουλία το ιδιόκτητο ιδιωτικής χρήσης όχημα του, δικαιούται το αντίτιμο εισιτηρίου, που θα του κατέβαλε η Υπηρεσία, αν χρησιμοποιούσε το ταχύτερο από πλευράς χρόνου, μαζικό μέσο μεταφοράς της οικείας διαδρομής»

Αιτιολογία: Το αρμόδιο όργανο θα διατάζει/εγκρίνει το στέλεχος με το πώς θα κινηθεί (υπηρεσιακό ή ιδιωτικής χρήσεως όχημα ή μέσο δημόσιας χρήσης) σύμφωνα με τα διατιθέμενα κονδύλια.

Στο μέλλον εάν εξεταστεί αναθεώρηση του ΠΔ θα επανέλθω και με νέες τροποποιήσεις/καταργήσεις άρθρων όπως για τα έξοδα μετακίνησης/εγκατάστασης του προσωπικού σε περιπτώσεις μακράς αναρρωτικής άδειας, άδειας κύησης (τοκετού) και αποστρατείας/οριστικής εγκατάστασης.

γ. Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις για το 2014.
Στο άρθρο τότε έλεγα ότι αν και ανακοινώθηκε προφορικά ότι οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο δεν θα γίνουν το 2014,  στην πράξη όμως αυτό δεν είχε αποτυπωθεί.
Και για αυτό το θέμα με την κατάθεση την 7 Οκτ 2013 του προσχέδιου Π/Υ 2014 αποτυπώθηκε στην πράξη η μη περαιτέρω μείωση σε μισθούς και συντάξεις για το 2014. Δείτε ΕΔΩ

Κλείνοντας όπως χαρακτηριστικά έλεγα στο άρθρο της 19 Αυγ 2013  "Η ιστορία έχει δείξει ότι η καλοσύνη και η προσπάθεια να είμαστε αρεστοί στο Υ.Ο. δεν είναι και ότι το καλύτερο αυτή τη δύσκολη περίοδο, απέναντι σε ένα προσωπικό που το ηθικό του καταρρακώνεται βλέποντας να μην του δίνονται τα νομίμως δικαιούμενα-δεδουλευμένα όταν μάλιστα γυρίζει πολλές φορές στο σπίτι του τις βράδυνες ώρες, από εκτέλεση υπηρεσίας εκτός έδρας."

Μέσα σε 2 μήνες μετά βλέπεις να δικαιώνονται οι προσπάθειες ή έστω να βάζουμε και εμείς ως Ενώσεις ένα μικρό λιθαράκι στο να αρθούν αυτές οι αδικίες. Βλέποντας ότι γίνονται προσπάθειες να μας δοθούν σιγά σιγά αυτά που βάλαμε πλάτη μέσα στη δημοσιονομική συγκυρία συνεχίζεις τις προσπαθείς για τα επόμενα θετικά μηνύματα που  σίγουρα στο μέλλον θα έρθουν. 

Υ.Γ 1. Η μεμψιμοιρία συνεχώς δεν είναι καλή. Δεν θα έρθουν όλα από την μία μέρα στην άλλη εάν δεν προσπαθείς και εάν δεν υπάρχει τόσο από εμάς όσο και από αυτούς που έχουν την αρμοδιότητα θέληση να αλλάξουν-βοηθήσουν-ασκήσουν πίεση-επιλύσουν.

Υ.Γ. 2. Δικαίωμα να σε κρίνουν έχουν όλοι όχι όμως αυτοί που ποτέ του δεν προσπάθησαν και περίμεναν από τους άλλους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.