Κοινοβουλευτική Αναφορά με θέμα "Οδοιπορικά οριστικά τέλος"

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ

Θα αναμένουμε την τελική κατανομή των πιστώσεων στον Π/Υ 2014 του ΥΠΕΘΑ για να ενημερωθούμε για το εάν εγγράφηκαν οι πιστώσεις που θα καθιστούν εφικτή τη χορήγηση των μηνιαίων χορηγούμενων ΗΕΕ, προκειμένου να καλυφθούν τα στελέχη των ΕΔ οι περιγραφόμενες μετακινήσεις - υποχρεώσεις (βραδινές εκπαιδεύσεις, εκτέλεση 24ωρων υπηρεσιών, εκτέλεση υπηρεσίας εκτός έδρας με υπηρεσιακό όχημα, υπερωριακή απασχόληση κλπ) του έτους 2014 και των προηγούμενων ετών (Από Νοε 2012 έως και το 2013). 

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο 2013 κατατέθηκε στη Ελληνική Βουλή η Υπ αριθμ 2229 αναφορά του Βουλευτή κ. Νικόλαου Νικολόπουλου με Θέμα ''Οδοιπορικά οριστικά τέλος''.

Σε απάντηση ( Δείτε τη ΕΔΩ ) της παραπάνω σχετικής αναφοράς από το γραφείο κοινοβουλευτικού ελέγχου του ΥΠΕΘΑ ενημερωθήκαμε:

" Στον Προυπολογισμό δε του ΥΠΕΘΑ για το τρέχον οικονομικό έτος (2013) και στο πλαίσιο της τήρησης των εξαιρετικά μειωμένων σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και δεσμευτικών ορίων-οροφών που τίθονται από το Υπουργείο Οικονομικών δεν εγγράφηκαν οι πιστώσεις που θα καθιστούν εφικτή τη χορήγηση των μηνιαίων χορηγούμενων ΗΕΕ, προκειμένου να καλυφθούν να καλυφθούν τα στελέχη των ΕΔ οι περιγραφόμενες μετακινήσεις - υποχρεώσεις.

Σε ότι αφορά στην προσπάθεια καθιέρωσης αποζημίωσης για τη νυχτερινή και πέραν του πενθημέρου απασχόληση για τα στελέχη των ΕΔ κατ αναλογία με τα ισχύοντα για τα στελέχη των Σωμάτων ασφαλείας, αυτή προϋποθέτει αφενός ανάλογη νομοθετική ρύθμιση θέσπισης της υπόψη αποζημίωσης, αφετέρου την εύρεση σχετικών κονδυλίων προς κάλυψη αυτής.

Η καταβολή των μηνιαίως χορηγούμενων ΗΕΕ κατά τα προηγούμενα έτη διέπονταν από τις διατάξεις του ΠΔ 200/1993, δεν αποσκοπούσαν στην οικονομική ενίσχυση του Στρατιωτικού Προσωπικού των Ε.Δ, αλλά στην αποζημίωση του για πραγματοποιθείσες υπηρεσιακές μετακινήσεις που πηγάζουν από τις ποικίλες δραστηριότητες-υποχρεώσεις κατά την εκτέλεση των καθημερινών καθηκόντων τους και οι οποίες δεν αποζημιώνονταν (βραδινές εκπαιδεύσεις, εκτέλεση 24ωρων υπηρεσιών, εκτέλεση υπηρεσίας εκτός έδρας με υπηρεσιακό όχημα, υπερωριακή απασχόληση κλπ). "


Επίσης ενημερωθήκαμε με ανακοίνωση στη σελίδα του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη της 21 Νοε 2013 (Διαβάστε ΕΔΩ ) με τίτλο "Επίλυση χρόνιου προβλήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και καταβολής οδοιπορικών σε στελέχη ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ ":

"Είμαι στην ευτυχή θέση να σας ανακοινώσω την υλοποίηση μιας δέσμευσης που έχω αναλάβει απέναντι σε όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.......

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των δαπανών των οδοιπορικών εξόδων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και έχει σταλεί στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών για εξόφληση μέσω τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων, έως το τέλος τρέχοντος οικονομικού έτους, το υπόλοιπο οδοιπορικών εξόδων των ετών από 2006 έως 2009 και ενός υπολοίπου του 2011, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι χρήματα που χρωστάμε από το 2006, περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Αυτό ήταν μια δέσμευση ότι αυτά που χρωστάμε πρέπει να τα δώσουμε».

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός, ελέγχονται οι δαπάνες οδοιπορικών εξόδων του έτους 2012 και αναμένεται η ενταλματοποίηση και η εξόφληση ενός μεγάλου μέρους αυτών μέχρι τέλους τρέχοντος έτους. Τέλος, εντός του πρώτου τετραμήνου 2014 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εξόφληση των υπόλοιπων υγειονομικών δαπανών έτους 2013 και οδοιπορικών εξόδων ετών 2012 – 2013."



Να ισχύσει και στους στρατιωτικούς η 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου ακόμη και όταν η σύζυγος τους δεν εργάζεται.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ

Σας γνωρίζουμε ότι, υποβλήθηκε στο ΣΥΣΜΕΔ το Υπ αριθμ 24/2013 έγγραφο της ΕΣΠΕ Θεσσαλίας για εκδήλωση, κατά την κρίση του, ενεργειών στο θέμα της χορήγησης με αποδοχές στο στρατιωτικό προσωπικό της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου  ακόμη και όταν η σύζυγος τους δεν εργάζεται.

Ουσιαστικά να ισχύσει και για το στρατιωτικό προσωπικό ότι ισχύει για τους δημοσίους-δημοτικούς υπαλλήλους. Δηλαδή κατάργηση της παρ 1 εδάφιου δ του άρθρου 9 του ΦΕΚ 1139/2011 «Διοικητικά και άλλα ευεργετικά μέτρα για κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα» όπως αντίστοιχα καταργήθηκε για τους υπαλλήλους από 21 Νοε 2013, με την παρ 2 του άρθρου 6 του Ν.4210/2013 το εδάφιο γ΄της παρ. 3 του άρθρου 53 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών και Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (Ν. 3528/2007) καθώς και το εδάφιο γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 60 του Ν. 3584/ 2007.

   Συγκεκριμένα τα παραπάνω άρθρα πριν καταργηθούν δεν έδιναν δικαίωμα στον υπάλληλο να λάβει την 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου εάν η σύζυγος δεν εργάζονταν. Καθορίζονταν «Αν η σύζυγος του υπαλλήλου δεν εργάζεται ή δεν ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα, ο σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παραγράφου 2, εκτός αν λόγω σοβαρής πάθησης ή βλάβης κριθεί ανίκανη να αντιμετωπίζει τις ανάγκες ανατροφής του παιδιού, σύμφωνα με βεβαίωση της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται ο υπάλληλος.»

            Η παράγραφος 2 για τις διευκολύνσεις όριζε «...Ο γονέας υπάλληλος δικαιούται εννέα (9) μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του κατά το προηγούμενο εδάφιο μειωμένου ωραρίου....»

 Με την απόφαση του ΦΕΚ 1139/2011 στο άρθρο 9 «Άδεια ανατροφής τέκνου» καθορίστηκε και για το στρατιωτικό προσωπικό η χορήγηση 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου. Συγκεκριμένα « 1. Μετά το πέρας της άδειας κύησης-τοκετού στο στρατιωτικό προσωπικό χορηγείται άδεια ανατροφής τέκνου εννέα (9) μηνών, με αποδοχές, ως εξής:....... δ. Στις περιπτώσεις που η σύζυγος του στρατιωτικού δεν εργάζεται ή δεν ασκεί επάγγελμα, ο σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας ανατροφής, εκτός αν η σύζυγος, λόγω σοβαρής πάθησης ή βλάβης, κριθεί ανίκανη να αντιμετωπίζει τις ανάγκες ανατροφής του τέκνου, σύμφωνα με βεβαίωση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής, στην οποία υπάγεται αυτή.

                        

Λήξη κωδικών πρόσβασης στο Τaxisnet την 31 Δεκεμβρίου 2013...

Σας ενημερώνουμε ότι την 31η Δεκεμβρίου 2013 λήγουν οι κωδικοί πρόσβασης για τους χρήστες εκείνους των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που ήταν εγγεγραμμένοι πριν την έναρξη λειτουργίας του νέου TaxisNet, τον Δεκέμβριο του 2010.

Από την 1η Ιανουαρίου 2014, καταργούνται οι παλιοί κωδικοί και δεν θα είναι πλέον με αυτούς εφικτή η πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του νέου TaxisNet.

Αν λοιπόν ανήκετε στην περίπτωση των παραπάνω χρηστών, παρακαλούμε να προβείτε εγκαίρως στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να παραλάβετε τον κλειδάριθμο από το τμήμα Μητρώου οποιασδήποτε ΔΟΥ και στη συνέχεια να ενεργοποιήσετε το λογαριασμό σας στο νέο TAXISnet σύμφωνα με τις πιο κάτω οδηγίες. Προηγουμένως:

• Για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας θα πρέπει να γνωρίζετε το όνομα χρήστη (Username) και το συνθηματικό (password).
• Αν δεν το γνωρίζετε, θα πρέπει να κάνετε μια αίτηση επανεγγραφής πριν επισκεφτείτε τη ΔΟΥ για να παραλάβετε τον κλειδάριθμο της νέας αίτησης.
• Αν έχετε ήδη παραλάβει κλειδάριθμο από τη ΔΟΥ και έχετε ενεργοποιήσει το λογαριασμό σας, παρακαλούμε να αγνοήσετε την παρούσα ανακοίνωση.

Οδηγίες Ενεργοποίησης Λογαριασμού

Ακολουθείστε προσεκτικά τα παρακάτω βήματα ώστε να ενεργοποιήσετε το λογαριασμό σας, έχοντας πρόχειρο τον Α.Φ.Μ. σας και τον κλειδάριθμο που έχετε λάβει από τη ΔΟΥ:

1. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων http://link.minfin.gr/register
2. Επιλέξτε «Ενεργοποίηση Λογαριασμού» (3η στη σειρά υπηρεσία)..
3. Στη φόρμα που εμφανίζεται με τίτλο «Ενεργοποίηση Λογαριασμού» (Βήμα 1 από 2) συμπληρώστε τα στοιχεία που απαιτούνται (Username, Κωδικό, ΑΦΜ, Κλειδάριθμο με τις παύλες και τους χαρακτήρες της εικόνας) και πατήστε «Επόμενο».
4. Στη φόρμα που εμφανίζεται με τίτλο «Ενεργοποίηση Λογαριασμού» (Βήμα 2 από 2) επιλέξτε και πληκτρολογήστε ένα νέο κωδικό , πληκτρολογήστε τον ξανά για επιβεβαίωση και πατήστε «Ενεργοποίηση». Από τη στιγμή αυτή ο παλιός κωδικός δεν ισχύει πλέον και έχει αντικατασταθεί από τον καινούργιο που επιλέξατε. Παρακαλούμε κρατήστε τον νέο κωδικό σε ασφαλές μέρος ώστε να μη τον ξεχάσετε.
5. Κρατήστε τον κλειδάριθμό σας σε ασφαλές μέρος γιατί θα σας χρειαστεί σε περίπτωση που ξεχάσετε το συνθηματικό (password) σας, για την έκδοση νέου.

Μη καταβολή Οδοιπορικών Εξόδων Μετάθεσης

ΕΝΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (Ε.Σ.ΠΕ.Θ.)

Νόμιμα αναγνωρισμένο σωματείο με την υπ΄ αριθμ. 361/2012 διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας, καταχωρημένο στα βιβλία σωματείων του αυτού δικαστηρίου

Hλεκτρονική διεύθυνση:    espeth.blogspot.gr
e-mail                             :    espeth2012@gmail.com

ΠΡΟΣ   :     Σύνδεσμο Υποστήριξης και Συνεργασίας                    Αρ. Πρωτ. 22/2013
           Μελών Ενόπλων Δυνάμεων                                            Λάρισα, 25 Νοε. 2013
                                                               
ΚΟΙΝ    :      Περιφερειακές Ενώσεις Στρατιωτικών
                    Εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων
                    της Θεσσαλίας
               
ΘΕΜΑ :       Μη καταβολή Οδοιπορικών Εξόδων Μετάθεσης

ΣΧΕΤ           ΠΔ 200/1993 (ΦΕΚ Α΄ 75)        
                
            1.         Σας γνωρίζουμε κατόπιν αιτήματος μελών μας, που λαμβάνουν άδεια κυήσεως τοκετού και μεταβαίνουν από τη Μονάδα που υπηρετούν στον τόπο της πατρογονικής οικίας για να διανύσουν αυτή την άδεια και να φέρουν στην κοινωνία το/α νέα τέκνο/α ότι δεν τους καταβάλλονται τα έξοδα μετακίνησης λόγω του ότι φιλοξενούνται.

2.         Συγκεκριμένα τα αρμόδια όργανα ελέγχου εκκαθάρισης των δαπανών εφαρμόζοντας τις διοικητικές οδηγίες που καθορίσθηκαν από το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ, με αφορμή τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και πειθαρχίας και της αποτελεσματικής συγκράτησης δαπανών:

α.         Δεν καταβάλλουν τα έξοδα μετακίνησης στα στελέχη σε περιπτώσεις φιλοξενίας τους σε σπίτι συγγενικού προσώπου καθώς όπως επισημάνθηκε η προσκόμιση του Ε9 του συγγενή – κατόχου της οικίας δε στοιχειοθετεί την καταβολή αυτών των οδοιπορικών εξόδων μετακίνησης.

β          Καταβάλλουν τα έξοδα μετακίνησης εάν προσκομισθούν από τα στελέχη επικυρωμένο φωτοαντίγραφο εντύπου Ε9 από την οικεία Δ.Ο.Υ, προς απόδειξη ύπαρξης ιδιόκτητης οικίας του μετακινούμενου ή του (της) συζύγου, στον τόπο της διαμονής, ή, επικυρωμένο φωτοαντίγραφο συμβολαίου από τη ΔΟΥ, σε περίπτωση μη ιδιοκατοίκησης, αλλά ενοικίασης οικίας καθώς και επικυρωμένο φ/α λογαριασμού ή συμβολαίου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας στο όνομα του στρατιωτικού ή του/της συζύγου.

3.         Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα:

α.         Τα οδοιπορικά έξοδα μετάθεσης περιλαμβάνουν:

(1)        Τα έξοδα μετακίνησης.

(2)        Τα έξοδα εγκατάστασης.

β.         Τα έξοδα μετακίνησης είναι το ποσό που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού, επί το άθροισμα των συντελεστών του βαθμού του στρατιωτικού, των μελών της μετακινούμενης οικογενείας του και της χιλιομετρικής απόστασης της μετακίνησης.

γ.         Το γυναικείο στρατιωτικό προσωπικό που λαμβάνει άδεια κύησης-τοκετού, δικαιούται για το ίδιο και την οικογένεια του, μόνο τα οδοιπορικά έξοδα μετακίνησης, για την μετάβασή του σε μια μόνο περιοχή που θα επιλέξει κατά τη διάρκεια της άδειας, διαφορετική από εκείνη στην οποία υπηρετεί. Προϋπόθεση, για την καταβολή των εξόδων αυτών είναι, να πραγματοποιηθεί η μετακίνηση μέσα σε δύο μήνες το αργότερο, από την ημερομηνία κοινοποίησης στις ενδιαφερόμενες των πράξεων, με τις οποίες τέθηκαν στις καταστάσεις αυτές και να υπολείπεται να διανυθεί τουλάχιστον, το μισό (1/2) του χρόνου της άδειας.

δ.         Τα οδοιπορικά έξοδα μετάθεσης, δικαιολογούνται με υπόμνημα. Το υπόμνημα αυτό συνοδεύεται από πρωτότυπο ΦΠ και υπεύθυνη δήλωση του γυναικείου στρατιωτικού προσωπικού που βεβαιώνει τη μετακίνηση αυτού και της οικογένειάς του.
                       
ε.         Το γυναικείο στρατιωτικό προσωπικό διαγράφεται από τη δύναμη της Μονάδας που υπηρετούσε και παρουσιάζεται-παρακολουθείται στο φρουραρχείο του τόπου που δηλώνει ότι θα διανύσει την άδεια.

4.    Από τα παραπάνω έχουμε την άποψη ότι:

α.         Δεν αμφισβητείται η πραγματική μετακίνηση και εγκατάσταση του στελέχους στην νέα οικία καθώς:

(1)          Υποβάλλει Υπεύθυνη Δήλωση ότι μετακινήθηκε και εγκαταστάθηκε σε νέα οικία.

(2)          Παρακολουθείται από το φρουραρχείο στον τόπο της νεας διαμονής.

(3)          Φιλοξενείται από την πατρογονική του οικογένεια η οποία δηλώνεται  και στη φορολογική δήλωση στο έντυπο Ε1.

β.         Η καταβολή των εξόδων μετακίνησης θα πρέπει να εξαρτάται από τον εάν έλαβε χώρα η πραγματική μετακίνηση και εγκατάσταση του γυναικείου στρατιωτικού προσωπικού στην περιοχή όπου θα διανύσει την άδεια κυήσεως και όχι από τον εάν θα καταβάλλει μίσθωμα ή αν θα έχει κατοικία στο όνομα του και λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεωτικά στο όνομα του.

γ.         Για ακόμη μια φορά, καλούνται οι Έλληνες στρατιωτικοί να συνδράμουν στη μείωση των πιστώσεων του προϋπολογισμού, χαμηλού συνολικού κόστους εκτιμώμενου κάτω του 1 εκατ ευρώ και μάλιστα σε έξοδα που η ίδια η Πολιτεία (Υπηρεσία) οφείλει να παράσχει κατά τη μετακίνηση.

5.         Κατόπιν των ανωτέρω γεννιούνται εύλογα ερωτήματα από ποια νομοθετική διάταξη προβλέπεται η μη καταβολή εξόδων μετακίνησης σε γυναικείο στρατιωτικό προσωπικό που φιλοξενείται σε οικία της πατρογονικής οικογένειας και γιατί θα πρέπει για την καταβολή των εξόδων μετακίνησης να προσκομισθεί συμβόλαιο με μίσθωμά ή ιδιόκτητη κατοικία ή δωρεάν παραχώρηση και λογαριασμός ρεύματος αποκλειστικά στο όνομα του μετακινούμενου στελέχους όταν για άλλες κατηγορίες προσωπικού, όπως σας ενημερώσαμε με το Υπ αριθμ 15/2013 έγγραφο μας δεν απαιτούνται τα παραπάνω δικαιολογητικά.
                       
6.            Παρακαλούμε για τις κατά την κρίση σας ενέργειες.

                                                     Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Αντιπρόεδρος


Χρήστος Γραμμένος
Αλχίας (ΥΠ)
6936167303, *753030
Ο Γεν. Γραμματέας


Δημήτριος Κούτσικος
Υπολοχαγός (ΠΒ)
6937449973,*788970


Επιστολή διαμαρτυρίας της ΠΟΣ προς την ΕΑΑΣ

Με αφορμή σχόλιο της ΕΑΑΣ που δημοσιεύθηκε στην ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ του Ιουνίου 2013 και στρεφόταν κατά του Προέδρου της ΠΟΣ, Ταξχου εα Βασιλείου Νικολόπουλου, η Ομοσπονδία απέστειλε στην ΕΑΑΣ  επιστολή διαμαρτυρίας για να δημοσιευθεί, όπως προβλέπεται στην αντίστοιχη  ίδια σελίδα της εφημερίδας. Παρά τις αλλεπάλληλες κάθε μήνα διαβεβαιώσεις του Προέδρου της ΕΑΑΣ και την αποστολή και νέας επιστολής διαμαρτυρίας, αυτή  δεν δημοσιεύθηκε, υφιστάμενη προφανώς τις επιπτώσεις της λογοκρισίας.
         Η ΠΟΣ ως εγκεκριμένο ΝΠΙΔ από το πρωτοδικείο Αθηνών, από ιδρύσεώς της επεδίωξε (και επιδιώκει) συνεργασία με την ΕΑΑΣ για τα συμφέροντα και την ανάδειξη των θεμάτων των στελεχών του ΣΞ, παρέχοντας της στοιχεία και πληροφορίες, δεν αμφισβήτησε το θεσμικό ρόλο της, σε αντίθεση με την ΕΑΑΣ, η οποία επέλεξε να "χρησιμοποιήσει" την Ομοσπονδία όποτε τη χρειάσθηκε.
         Η Ομοσπονδία λυπάται για αυτή τη συμπεριφορά, κοινοποιεί το αντίστοιχο  σχόλιο της ΕΑΑΣ (πατήστε εδώ) και την επιστολή διαμαρτυρίας της ΠΟΣ (πατήστε εδώ) και αφήνει τους συναδέλφους να εξάγουν τα συμπεράσματά τους.

Εκ του ΔΣ της ΠΟΣ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ: ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΣΣΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΣΕΙΔΙ 2013: ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΙΟΥΝΤΑΙ. ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Π/Υ 2014 στο ΥΠΕΘΑ. Διαφορά στα ποσά προς τα άνω από τα ανώτατα όρια δαπανών που έθεσε το ΓΛΚ και το Μεσοπρόθεσμο με το Ν.4127/2013

EΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΏΝ

Σας γνωρίζουμε ότι κατατέθηκε σήμερα 21 Νοε 2013 προς συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, το Σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014 (Πατήστε ΕΔΩ να το δείτε)

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της 21 Νοε 2013 - Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, με την κατάθεση του Σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2014 "Δεν περιλαμβάνεται η περικοπή που είχε προβλεφθεί ύψους 250 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή νέου μισθολογίου στους ενστόλους (88 εκατ. ευρώ στους μισθούς και 162 εκατ. ευρώ στις συντάξεις) και εκτιμάται ότι το 2013 θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, ύψους 812 εκατ. ευρώ. " Δείτε το Δελτίο Τύπου ΕΔΩ

Για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τα ποσά που προβλέπει κατά μείζονα κατηγορίας δαπάνης φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα

Ονομασία
2014
Αποδοχές και συντάξεις
1.880.400.000,00
Πρόσθετες και παρεχόμενες παροχές
59.820.000,00
Καταναλωτικές και σύνθετες δαπάνες
556.750.000,00
Μεταβιβαστικές πληρωμές
3.238.000,00
∆απάνες ΝΑΤΟ
28.792.000,00
 ∆απάνες εξυπηρέτησης και δημόσιας πίστης
583.000.000,00
ΣΥΝΟΛΟ
3.112.000.000,00

Σας υπενθυμίζουμε ότι:

Α.        Το Φεβ 2013 ψηφίσθηκε με το Ν.4127/2013 (Πατήστε ΕΔΩ) το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο 2013-2016, το όποιο έθετε τα ανώτατα όρια δαπανών Φορέων Κρατικού Προϋπολογισμού.

Αναλυτικά για το ΥΠΕΘΑ προέβλεπε:

ΕΤΟΣ
ΠΟΣΟ
2013
3.412.000.000,00
2014
2.968.000.000,00
2015
3.020.000.000,00
2016
2.877.000.000,00

Β.         Τον Ιουν του 2013 το ΓΛΚ (Πατήστε ΕΔΩ) απέστειλε οδηγίες στους Φορείς για την Κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2017 με τις οποίες τέθηκαν οι Ανώτατες οροφές δαπανών των Υπουργείων για τα έτη 2014-2017
ΕΤΟΣ
ΠΟΣΟ
2014
2.968.000.000,00
2015
3.020.200.000,00
2016
2.877.200.000,00
2017
2.852.000.000,00

Γ.         Τον Οκτ 2013 κατατέθηκε το προσχέδιο Π/Υ 2014 στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η περικοπή που είχε προβλεφθεί στο ΜΠΔΣ ύψους 336 εκατ. ευρώ σε ακαθάριστη βάση (144 εκατ. ευρώ στους μισθούς και 192 εκατ. ευρώ στις συντάξεις) από την εφαρμογή νέου μισθολογίου στους ένστολους. Σε καθαρή βάση το ποσό αυτό διαμορφώνεται σε 250 εκατ. ευρώ (88 εκατ. ευρώ στους μισθούς και 162 εκατ. ευρώ στις συντάξεις). Η διαφορά μεταξύ ακαθάριστης και καθαρής βάσης σχετίζεται με την αφαίρεση των ποσών για φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές

Δ. Στον παρακάτω πίνακα αν πατήστε πάνω στο έτος σας οδηγεί στη σελίδα του Υπουργείου Οικονομικών και φαίνονται Π/Υ προηγούμενων ετών.

ΕΤΟΣ
ΠΟΣΟ
6.574.550.000,00
6.142.485.000,00
4.917.203.000,00
4.155.000.000,00
3.396.000.000,00
3.112.000.000,00





πηγή άντλησης στοιχείων: 
ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ