Στους ΕΜΘ προ του 1993 ζητήθηκε το 2013 να καταβάλλουν την κράτηση 2% στον ΕΛΟΑΣ. Οι μερισματούχοι ΕΚΟΕΜΣ κατέβαλλαν κρατήσεις στο Ταμείο για τα έτη προ του 1997 που δικαιούνται μέρισμα;


Του Λοχαγού (Ο) Ηλία Νατσιούλα

Γνωρίζεται στα μέλη μας ότι όπως διαβάζω στην κοινοβουλευτική απάντηση που δόθηκε από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας στην ερώτηση ‘’Νέα κλοπή εις βάρος του εφάπαξ των ΕΜΘ’’ τα παρακάτω:

«Με τη γνωμοδότηση 299/2008 του ΝΣΚ χαρακτηρίζεται η παρ  2 του αρθρου 15 του Ν.2936/2001, όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει’’ κενή περιεχομένου’’ καθώς η ισχύ της ανατρέχει στην ισχύ του Ν.2936/2001 και η οποία δεν ήταν δυνατόν να έχει γίνει η πρόσθετη κράτηση 2% πριν την ισχύ του Νόμου αυτού για τον λόγο ότι οι ΕΜΘ δεν αναγνωρίζονταν ως τότε μέτοχοι του ΕΛΟΑΣ.
Με την αποδοχή της Γνωμοδότησης παράγονται τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα και στους 3 ειδικούς λογαριασμούς και για όλες τις κατηγορίες των ΕΜΘ. Έτσι επιτυγχάνεται η αναγνώριση της μετοχικής σχέσης των ΕΜΘ , ανεξαρτήτως κατάταξης καθόσον οι καταταγέντες μετά την 1-1-1993 έχουν καταβάλλει ήδη την πρόσθετη κράτηση 2%...»

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΟΕΜΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ (Ε.Α. ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ);

Ο ΕΚΟΕΜΣ ιδρύθηκε την 31/12/96 με το Ν.2448/1996 (άρθρα 8 & 9) και άρχισε να λειτουργεί σύμφωνα με την υπ. αριθμ. Φ.951.1/53/452801/Ε1252/10-03-97 Υπουργική Απόφαση από 01/04/97.

            Στον κλάδο περιέχονται πόροι  από την Μηνιαία εισφορά των μετόχων του Μ.Τ.Σ. των προερχομένων από το Στρατό Ξηράς, ανερχόμενη σε ποσοστό 1% επί των αποδοχών επί των οποίων υπολογίζεται και η μηνιαία υπέρ Μ.Τ.Σ. κράτηση και σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν.2448/1996 η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από 1.1.97, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις.

Το δικαίωμα λήψης της από τον ΕΚΟΕΜΣ χορηγούμενης οικονομικής ενίσχυσης αρχίζει από την ημερομηνία που θεμελιώνεται αντίστοιχο δικαίωμα λήψης μερίσματος από το ΜΤΣ.

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι όποιος καθίσταται μερισματούχος μετά το 1997 δικαιούται μέρισμα ΕΚΟΕΜΣ όσα είναι τα έτη που δικαιούται για το ΜΤΣ. Δηλαδή εάν στέλεχος αποστρατεύτηκε το 1998 με 35 έτη μετοχικής σχέσης στο ΜΤΣ με μέρισμα Αντιστράτηγου παρόλο που για το ΕΚΟΕΜΣ κατέβαλλε εν ενεργεια εισφορές 1 μόνο έτους θα λαμβάνει μέρισμα ΕΚΟΕΜΣ 35 ετών, όσο δηλαδή και για το ΜΤΣ.

Για τα προηγούμενα 34 έτη δεν θα έπρεπε να καταβάλλει εισφορές;

Όσο περνάνε τα χρόνια οι νέοι μερισματούχοι καταβάλλουν εισφορές και μειώνονται αυτά τα χρόνια που οφείλουν. Δηλαδή ένας που θα βγει το 2032 θα έχει καταβάλλει εισφορές πλήρης 35ετίας.

Ενδεικτικά έστω ότι το 2013 δύο Αντιστράτηγοι είναι συνταξιούχοι με 35 έτη υπηρεσίας. Ο Χ Αντιστράτηγος βγήκε στη σύνταξη το 1998 και ο Υ το 2013. Αποτέλεσμα είναι ο μεν πρώτος (Χ) έχει καταβάλλει ε.ε εισφορές ενός έτους και του καταβαλλεται μέρισμα 35 ετών (1/35) ο δε δεύτερος (Υ) έχει καταβάλλει ε.ε. εισφορές δεκαέξι ετών και του καταβάλλεται επίσης μέρισμα 35 ετών (16/35). Δηλαδή δυο δικαιούχοι με ίδια έτη έχουν καταβάλλει διαφορετικά έτη εισφορών

Επιπλέον γνωρίζεται ότι οριστική παύση ή αναστολή του δικαιώματος σε μέρισμα από το ΜΤΣ για οποιαδήποτε αιτία που προβλέπεται από τη νομοθεσία του ΜΤΣ έχει ως αποτέλεσμα την οριστική ή προσωρινή απώλεια της οικονομικής ενίσχυσης του ΕΚΟΕΜΣ.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΣ:

1.      Δεν δημιουργείτε πρόβλημα στα έξοδα του Ταμείου, όταν μερισματούχοι λαμβάνουν μέρισμα για έτη που δεν έχουν καταβάλλει εισφορές;
  1. Δεν θα έπρεπε να υπάρξει μια πρωτοβουλία Νομοθετικής τροπολογίας στο Ν.2448/1996 ώστε να καταβληθούν αναδρομικές εισφορές και για τα έτη που λαμβάνουν  μέρισμα οι ε.α συνάδελφοι μας χωρίς να έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ ή μάλλον λεπτό εισφορά, να αυξηθούν επιπλέον και τα έσοδα του ΕΚΟΕΜΣ;

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην δημιουργείτε αίσθημα αδικίας (διαφορετικά οικονομικά αποτελέσματα) στα στελέχη που εισήλθαν μετά την 1-1-1997 και καταβάλλουν όσο περνούν τα χρόνια περισσοτέρων ετών εισφορές εν αντίθεση με άλλους συναδέλφους που φεύγουν πολύ νωρίτερα και δικαιούνται ιδίων ετών μέρισμα.

Πηγές άντλησης πληροφοριών:
http://www.hellenicparliament.gr (Βουλή των Ελλήνων)
http://www.mts-mod.gr/ (Μετοχικό Ταμείο Στρατού)
       Ν.2448/1996

Η μελέτη με τα Ταμεία και τα μερίσματα θα συνεχισθεί και τις επόμενες ημερες, καθως υπάρχουν αρκετα στοιχεια που αντλούνται από την έκθεση πεπραγμένων του προέδρου του ΜΤΣ και ενδιαφέρουν πολύ τα εν ενεργεία στελέχη, όταν θα έρθει η δική τους στιγμή να γίνουν μερισματούχοι.
  


Τέλος ένα στατιστικό στοιχείο για να δείτε ενδεικτικά την επισκεψιμότητα της σελίδας που αναρτήθηκαν διάφορα άρθρα, πόσες φορές δηλαδή διαβάστηκε το κάθε άρθρο από ανγνώστες (μέλη μας;;;;) μόνο από τη σελίδα της ΕΣΠΕΘ και όχι από άλλες φιλικές ιστοσελίδες που τα αναπαράγουν. Όσοι πιστεύουν ότι είμαστε λίγοι δικαίωμα τους να το πιστεύουν.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.