ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

«Πάμε στα σύνορα, αλλά να διασφαλιστούν τα αυτονόητα»

* Θ. Νταβούρας: «Τα 800 ευρώ δεν είναι μπόνους, αλλά εκτός έδρας»


«Τυχόν χρησιμοποίηση των αστυνομικών συναδέλφων για ακόμη μια φορά στην εφαρμογή αποσπασματικών και επικοινωνιακού χαρακτήρα μέτρων με παράλληλη άσκηση βίας χωρίς την τήρηση της νομιμότητας θα μας βρει κάθετα αντίθετους. Δεν θα ανεχτούμε σε ό,τι αφορά τη διαμονή των συναδέλφων στις Αστυνομικές Σχολές να «στοιβάζονται» πέντε – πέντε στους θαλάμους, καθώς τούτο προσβάλλει την αξιοπρέπεια και τον επαγγελματισμό τους».
Αυτά αναφέρουν, μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους οι 21 Πρωτοβάθμιες Ενώσεις, μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, και συμπληρώνουν πως «αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα των περιστάσεων και τη δύσκολη αποστολή που τους έχουν αναθέσει», με αφορμή την απόσπαση 1881 αστυνομικών στα σύνορα.
Αναλυτικότερα η ανακοίνωση των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων των Αστυνομικών αναφέρει τα εξής: «Σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτόν, γιατί όσο μια κοινωνία βυθίζεται στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, άλλο τόσο θα αυξάνεται η εγκληματικότητα και θα πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για την ασφάλεια και των ίδιων των συναδέλφων μας. Με την υπ' αριθμ. 6001/7/5509-Α΄ από 29-07-2012 διαταγή του Α.Ε.Α. διατάσσονται 1.881 αστυνομικοί από 21 Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας να ενισχύσουν της Αστυνομικές Δ/νσης Ορεστιάδας – Αλεξανδρούπολης – Ροδόπης και Ξάνθης.
 Θέλουμε να τονίσουμε ότι εμείς οι αστυνομικοί δεν αρνούμαστε να εκπληρώσουμε την αποστολή μας, αρκεί να διασφαλίζονται τα αυτονόητα όπως ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, διαμονής, σίτισης, υγιεινής και ασφάλειας. Επίσης απαιτούμε σαφείς εντολές και εκπαίδευση των συναδέλφων στα νέα τους καθήκοντα, καθώς μια τόσο εξειδικευμένη δράση ελλοχεύει κινδύνους να βρεθούν οι συνάδελφοι μας προ δυσάρεστων καταστάσεων.
Εξυπακούεται ότι ο εφοδιασμός των συναδέλφων μας με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και μέσα αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας.
Είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε τη νομιμότητα, προστατεύοντας τους συναδέλφους, από τυχόν αυθαιρεσίες της διοίκησης, αλλά και κάθε συνάνθρωπό μας που θα ζητήσει τη βοήθειά μας. Η ελληνική κοινωνία οφείλει να γνωρίζει ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα αγωνίζεται για μια αστυνομία σύγχρονη και δημοκρατική που θα κατοχυρώνει το αγαθό της ασφάλειας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς εκπτώσεις και θυσίες στον βωμό οποιωνδήποτε συμφερόντων.
Ο αστυνομικός είναι και αυτός εργαζόμενος αλλά μάλλον πιο αδικημένος, αφού πρέπει να διαταράξει τον οικογενειακό και οικονομικό του προγραμματισμό, ενώ με την αποδυνάμωση μιας Υπηρεσίας προς ενίσχυση μίας άλλης δεν επιλύεται κανένα απολύτως πρόβλημα. Δεν θα ανεχτούμε σε ό,τι αφορά τη διαμονή των συναδέλφων στις Αστυνομικές Σχολές να «στοιβάζονται» πέντε – πέντε στους θαλάμους, καθώς τούτο προσβάλλει την αξιοπρέπεια και τον επαγγελματισμό τους. Καλύτερα να μείνουν στον δρόμο παρά κάτω από τέτοιες συνθήκες!!!
Και η ανακοίνωση των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων των Αστυνομικών καταλήγει: «Ζητούμε έστω και την ύστατη στιγμή να τύχουν ικανοποίησης τα ανωτέρω αιτήματά μας. Οι αστυνομικοί οι οποίοι αποσπούνται στις Α.Δ. Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Ξάνθης και Ροδόπης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάτω από ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, διαβίωσης υγιεινής και ασφάλειας και άμεσα να γίνει επανασχεδιασμός της δράσης αυτής ενισχύοντας τις παραπάνω Αστυνομικές Διευθύνσεις με εκούσιες έκτακτες μεταθέσεις και αποσπάσεις με κίνητρα».
Η ΕΑΛ
Στο μεταξύ με νέες του δηλώσεις στην «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας κ. Θανάσης Νταβούρας, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργείου περί μπόνους των 800 ευρώ που δίνεται στους συνοριοφύλακες, αναφέρει τα εξής: « Είναι προκλητική η τακτική του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να παρουσιάζει αυτά που δικαιούμαστε σαν μπόνους. Τα 800 ευρώ είναι τα μισά εκτός έδρας χρήματα που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα και για τους δύο μήνες παραμονής μας στα σύνορα. Και με την ευκαιρία, μήπως πρέπει να μάθουμε πόσα χρήματα δίνει η Ε.Ε. στη χώρα μας για τη σίτιση, διαμονή και γενικότερα τα εκτός έδρας έξοδα των αστυνομικών; Όσον αφορά στους αριθμολάγνους του υπουργείου που υποστηρίζουν ότι το 75% των συναδέλφων διαμένει σε ξενοδοχεία και σύντομα αυτό θα γίνει και για τους υπόλοιπους, αναρωτιέμαι το υπόλοιπο 25%, δηλαδή 470 προσωπικότητες, πότε θα μείνουν σε ανθρώπινες συνθήκες; Γιατί όλοι γνωρίζουμε τον χρόνο υλοποίησης διάφορων υπουργικών αποφάσεων. Όταν έρθει η ώρα να αποχωρήσουν από τα σύνορα;».